Извънредна ситуация.Още един български щурмовик съветско производство се е разбил преди

...
Извънредна ситуация.Още един български щурмовик съветско производство се е разбил преди
Коментари Харесай

Извънредно! Разби се български щурмовик СУ 25 в Безмер

Извънредна обстановка.

Още един български щурмовик руско производство се е разрушил преди към час.

Преди малко БТВ заяви за тежък случай със аероплан на полигона в Безмер.

Пилотът е катапултирал, само че парашутът му не се е отворил.

Инцидентът е станал към 14:30 ч. Изтребител бомбардировач е изгубил надзор и се е разрушил.

Пилотът е настанен е в болница. Пилотът е българин, а самолетът е щурмовик Су-25.

Пилотът е настанен във военна болница в Сливен, това съобщи кореспондент на Нова телевизия. По данни на малкия екран, заплаха за живота му няма. Инцидентът, станал по време на подготвителен полет, е доказан.

Все още не се знае къде тъкмо е паднал салолетът. Екипът на малкия екран е забелязал самолета в полет в региона на Автомагистрала „ Тракия ”, много надалеч от базата в Безмер, отгкъдето се допуска, че е изхвърчал самолетът.

България публично разполага с 14 такива самолета. 8 са осъвременени в Беларус първите са доставени през 2020 а последните през 2021.

Още не е ясно дали самолетът е от ремонтираните неотдавна в някогашната руска република.

Това е следващ тежък случай с остарялата авиация на България от времето на Съюз на съветските социалистически републики.

На 9 юни 2021 година Валентин Терзиев – водач на изтребител МиГ-29, изпълнявайки полет над морето край Шабла, по време на взаимните военни учения “Шабла 2021 ”.

Сухой Су-25 е едноместен щурмовик с 2 мотора, основан в Съветския съюз от ОКБ Сухой. Име по условни наименования на НАТО за техниката – Frogfoot, по руската – Грач.

Самолетът е предопределен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле. През своята повече от 25-годишна оперативна история, Су-25 взе участие в голям брой военни спорове. Изиграва огромна роля в Съветската война в Афганистан, изпълнявайки задачи срещу муджахидините. Използван е от иракските ВВС по време на войната сред Иран и Ирак от 1980 – 1989. Македонските ВВС използват закупени от Украйна Су-25 против албанските сепаратисти по време на спора от 2001 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР